• sybok9
  • sybok10
  • sybok1
  • sybok2
  • sybok3
  • sybok4
  • sybok5
  • sybok6
  • sybok7
  • sybok8

Att bli en sykompis

on September 18 | in Bokformgivning, Grafik, Grafisk design, Kolla in det här!, Mönster, Typografi | by | with Comments Off

I boken Sy barnens första garderob finns ett gäng fantastiska mönster konstruerade och nedritade av Kina Larsson. Hon är något så makalöst som min bästa sykompis. Hon är alltså också bäst av oss på att sy. Och tack vare henne har jag blivit en bättre sykompis, som liksom hon nu tänker att »ingenting är omöjligt att sy själv«,  Jag fick vara någon slags hangaround (eller ja, medförfattare och formgivare om man ska vara formell) i detta drömprojekt som är så mycket mer än en bok som råkade ges ut av Massolit förlag 2015. Den är konskekvensen av ett förtroende från den förläggare som också gav mig förtroendet att formge min första bok. Den är resultatet av dagar, gryningar, kvällar och nätter framför symaskiner, datorer och arbetsbord, bakom kameror i mat- och vardagsrum (i befintligt ljus). Med barn med och utan blöjor, med stapplande steg och starka viljor. Barn som dansat, tagit sina första steg och klätt på sig »det som mamma har sytt själv«. Den här boken har mammorna inte bara sytt. De har plockat ihop garderoben, konstruerat mönstren, hittat alla tygerna (tryckt dem ibland), klippt till och sytt kläderna, plåtat alla bilder, varit mammor samtidigt, arbetat med detta och annat, skrivit alla texter, formgivit boken, handtecknat samtliga rubriker, tecknat alla plaggskisser, ändrat i beskrivningarna och, återigen, gjort mönsterarken med sammanlagt 700 delar. Detta är mer än en bok, kläderna får nytt liv vid symaskiner runtom i landet. Ja, även i Danmark och Frankrike för där finns den översatt och utgiven. Följ sypeppen på instagram:  sykompis.

 

 

Comments are closed.

«

Scroll to top